OFICJALNA STRONA
#BudujemySilnaSpolecznosc
Zakochaj się w Warszawie Fundacja Hutnik Warszawa Bielany

Hutnik okradziony - oświadczenie klubu.

01 sierpnia 2019, godz. 20:08, 6014 wyświetleń

A A A

W związku z zapytaniami ze strony mediów w sprawie kradzieży mienia klubu sportowego Hutnik Warszawa pragniemy wyjaśnić zaistniałą sytuację. Ze względów na planowane rozpoczęcie prac rewitalizacyjnych na terenie obiektów Hutnika Warszawa, SCS AKTYWNA WARSZAWA poprosiła nas o zabranie wszelkich rzeczy ze starych budynków klubowych. 31 lipca przedstawiciele klubu pojawili się w celu przeniesienia klubowych przedmiotów. Niestety, podczas tymczasowej przeprowadzki stwierdzono brak dwóch kas pancernych. Obie szafy miały wartość historyczną w latach 50. XX wieku zostały one podarowane przez Hutę Warszawa. Według różnych relacji miał je podarować pierwszy prezes przedsiębiorstwa. Wykonane były ze stali, większa ważyła ok. 500 kg (wym. 180x100x60), mniejsza ok. 200 kg (wym. 100x60x60), obie były w kolorze szarym z emblematami klubowymi, znajdowały się one na piętrze starego budynku klubu. W szafach przechowywane były archiwalne dokumenty oraz historyczne pamiątki. Obecnie podejmujemy czynności, mające na cele dokładne ustalenie przedmiotów znajdujących się w szafach.
Hutnik Warszawa to klub o ponad 60-letniej tradycji, kradzież zabytkowych szaf wraz dokumentacją historyczną stanowi w naszym przekonaniu profanację dziedzictwa kulturowego miasta stołecznego Warszawy oraz dzielnicy Bielany. Archiwalia z zakresu historii sportu w ostatnich latach stały się niezwykle cennym źródłem wiedzy na temat minionych okresów, stanowiąc spuściznę poprzednich pokoleń.

Sytuacja jest tym bardziej przykra, że ma miejsce w przededniu tak ważnego wydarzenia dla klubu Hutnik Warszawa, jakim jest rozpoczęcie prac rewitalizacyjnych. Wierzymy, że uda się ostateczne znaleźć złodziei.

O całej sprawie zostały poinformowane odpowiednie organy ścigania, a także przedstawiciele władz samorządowych miasta stołecznego Warszawa, które są właścicielem terenu. Jednocześnie pragniemy podziękować za zdecydowaną reakcję policji w tej sprawie, która przeprowadziła już wstępne czynności, w tym wizję lokalną. Wierzymy także w zdecydowane zaangażowanie władz Warszawy, które doprowadzi do odzyskania tych niezwykle ważnych z punktu widzenia miasta pamiątek.

Osoby posiadające jakiekolwiek informacje mogące pomóc w rozwiązaniu sprawy proszone są o kontakt z najbliższą komendą policji.

W razie jakichkolwiek pytań zarząd klubu jest do dyspozycji odpowiednich organów, zajmujących się sprawą, a także przedstawicieli mediów.